Atunci cand alergi, se intampla ca la un moment dat sa ai impresia ca nu mai ai aer. Acesta este un fenomen normal si natural. Atunci cand faci un exercitiu fizic - fie ca este vorba despre alergare, mers sau orice alt tip de miscare - muschii tai au nevoie de un plus de oxigen. Corpul intampina aceasta nevoie si pompeaza sange cu oxigen in muschi. De asemenea, plamanii muncesc mai greu pentru a putea absorbi acest oxigen din aer. Iar tu simti ca ramai fara suflare.

Fara a se gandi prea mult la acest subiect, majoritatea alergatorilor respira intr-un raport ritmic de 2/2. Inhaleaza in doi pasi; iar apoi expira in alti doi pasi. Atunci cand alearga foarte incet, raportul este de 3/3. Iar atunci cand alearga foarte repede, pot respira cu 2/1 sau 1/1, dar raportul de 2/2 este cel mai des intalnit. Daca atunci cand numeri de cate ori inspiri si expiri observi ca folosesti un alt ritm, nu iti face griji; schimband stilul de respiratie nu vei deveni un alergator mai bun. In acelasi fel trebuie sa iti pui si problema respiratiei pe gura sau pe nas. Arthur Lydiard, un antrenor celebru din Noua zeelanda, intrebat cum trebuie sa respire un alergator, a spus: "Respira pe gura. Respira pe nas. Trage aer si prin urechi, daca este posibil".

Nu uita ca atunci cand respiri sa tii maxilarele relaxate si gura intredeschisa. Oxigenul va patrunde prin nas si gura in plamani, apoi in sange si in muschi, fara ca tu sa trebuiasca sa te ocupi de acest lucru in mod constient. Respiratia este o activitate foarte naturala. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti ritmul care ti se potriveste tie cel mai bine.